04/02/2022

Zakaj je pilates še zmeraj prva izbira, ko iščemo vadbo za zdravo hrbtenico

Danes je v poplavi različnih vadbenih programov težko izbrati tisto najbolj ustrezno. Vadbeni programi na spletu in različni vadbeni pripomočki nam obljubljajo rezultate na vseh različnih področjih: hujšanje, izboljšanje počutja, izboljšanje telesne drže, hkrati pa tudi kurjenja kalorij, oblikovanja mišic itd. Pa je res tako? Ali je resnično vseeno katero vadbo izberemo, če želimo izboljšati telesno držo in zdravje hrbtenice?

Kaj pomeni ‘’zdrava hrbtenica’’ in ‘’zdrav ramenski obroč’’?

Zdrava hrbtenica je STABILNA in GIBLJIVA, obdana z dovolj močnimi mišičnimi strukturami, vretenca pa so postavljena v najbolj optimalno lego, da ne povzročajo napetosti v mišicah, pa tudi obratno: mišice morajo biti ustrezno razvite, močne, prožne, da ne vplivajo na lego vretenc hrbtenice.
Zdrav ramenski obroč pa sestavljajo: ustrezno gibljiv in stabilen ramenski sklep, lopatica in ključnica, ter močne mišice, ki klepe obdajajo.

Vaje, ki jih moramo izvajati, da poskrbimo za oboje: stabilnost in gibljivost?
Pri večini vadb sicer krepimo velike mišične skupine, ki lahko vplivajo na delno izboljšanje telesne drže in odpravo nekaterih težav v hrbtenici in ramenskem sklepu, izpustimo pa manjše mišične skupine in specifične skupine mišic, ki so vezane na hrbtenico in ramenski obroč.

Prednosti pilates vadbe:

Vadba pilatesa je osredotočena na izboljšanje gibljivosti z posebnim poudarkom na hrbtenici, krepitvi najpomembnejših mišičnih skupin (mišice kolka, zadnjica, mišice trupa, mišice iztegovalke hrbtenice, drugi stabilizatorji sklepov), teži k pravilni, kontrolirano izvedbi vaj, ter zavedanju telesa. Izvajanje vaj z majhnimi obremenitvami telesu omogoča, da aktivira ustrezne mišične skupine, celoten program pa izključuje asimetrije, neustrezne kompenzacije in vrača telo v simetrijo. S pravilnim, osredotočenim dihanjem pa telesu pomagamo, do bolj pravilne izvedbe vaj in dodatne aktivacije mišic. S pilatesom ustrezno krepimo tudi stabilizatorje trupa: globoka trebušna mišica, medenično dno, multifidi in tako preprečimo ali odpravimo marsikatero bolečino v ledvenem delu hrbtenice. Že po nekaj vadbah bo izboljšana gibljivost celotnega telesa, drugi pozitivni učinki, ki jih izpostavljajo ljudje, ki redno vadijo pa so: zmanjšanje glavobolov, izboljšanje splošnega počutja, boljše spopadanje s stresom, izboljšana gibljivost, odprava bolečin v drugih sklepih (kolki, kolena, komolci, zapestja).

Ko iščete ustrezno vadbo za hrbtenico, pripomočke za vadbo, s pilatesom in pilates pripomočki ne boste nikoli zgrešili.

Za začetek vam priporočamo vadbo na blazini, kasneje pa lahko vadbo popestrite s pilates napravami: povezava do naprav: reformerstolhalf cadillac